Tuesday, April 8, 2014

Johann Köler

KUMU-s lõbusalt aega veetes ja sõpradega ringi käies ei olnud võimalik mõõda minna Johann Köleri loomingust. Köleri maalid olid nii massiivsed ja detailsed, et iga maali vaatamiseks kulus märksa rohkem aega kui teiste maalide vaatamise jaoks. Paljud Köleri maalid on seotud mütoloogia ja usuga.

Natukene Johann Kölerist.

Johann Köler sündis aastal 1826. Johann Kölerit kutsutakse eesti maalikunsti isaks, kuna ta oli esimene eesti päritoluga kunstnik, kes omandas akadeemilise kunstihariduse ja pani aluse Eesti maastiku- ja portreemaalile. Köler mängis suurt rolli Eesti "ärkamisel". Johann Köler suri aastal 1899.

Ema ja isa portree
 Johann Köleri "Ema portree" ja "Isa portree" tunduvad olevat väga sünge meeleoluga, kuna mõlemad vaatavad alla poole ja omavad süngeid jooni oma näos. Portreed on väga detailsed ja hästi joonistatud.


Kristus ristil
 Köleri maal "Kristus ristil" on suurtes mõõtmetes maal, mis kujutab Kristuse piinu ristil. Pildi meeleolu on väga sünge. Seda kajastab pildil olevad pilved, mis on peaaegu süsimustad. Inimesed, kes tulid Kristust oma viimasele teekonnale saatma on väga kurvad ja nutavad. Maal on joonistatud väga hästi, seda on eriti hästi näha kui sa seisad selle pildi ees ja vaatad hoolikalt igat detaili.



Herakles toob Kerberose põrguväravast
Johann Köler maal "Herakles toob Kerberose põrguväravast " on samuti väga suurtes mõõtmetes maal. Maal on mütoloogilise sisuga, kus Kreeka kangelane Herakles võitleb põrgukoeraga. Maalil olev peategelane Herakles on maalitud väga detailselt ja inimlikult. Ta keha ei ole maalitud ebareaalsete lihastega, vaid pigem kujutab ta endast õiget rammumeest.



Lorelei needmine munkade poolt
 Köleri maal "Lorelei needmine munkade poolt" kujutab näkineiu needmist usklike poolt. Maal on massiivsetes mõõtmetes ja iga detail on joonistatud suurepäraselt. Pilt on jällegi seondatud mütoloogia ja usuga. Pildil olevad usklikud neavad näkineidu, kes on meelitanud meremehi mere oma iluga.

Truu valvur
"Truu valvur" On minu lemmik Köleri maail, kuna sellel maalil on lõbusam meeleolu ja see kajastab koerte ja inimeste vahelist suhet. Maal on jällegi detailselt tehtud ja iga puu leht on perfektselt maalitud.


Johann Köleri maalistiil on väga akadeemiline ja realistlik. Maalid on enamasti tohututes suurustes. Maali sisud on selgesti arusaadavad ja selletõttu ei pea vaevama oma aju, proovides nende sisu välja nuputada. Selle asemel võib rahulikult silmal lasta puhata nende perfektsete maalide peal. Johann Köler on kindlasti mu lemmik kunstnik ja nii see oli enne KUMU-s käimist.




No comments:

Post a Comment